Öğretmen Toplu Sözleşmesi 2024-2025 Talepleri
Türk Eğitim Sendikası, öğretmenlerin toplu sözleşme taleplerini duyurmak için 2024-2025 toplu sözleşme taleplerini bir bildiriyle yayınladı.
Kamu çalışanları ve emeklilerin 2024-2025 yılını kapsayacak 7’nci Dönem Toplu İş Sözleşmesi Müzakerelerine sayılı günler kaldığını kaydeden Türk Eğitim-Sen, “Bu kapsamda Türk Eğitim-Sen olarak uzun süredir devam eden çalışmalarımız doğrultusunda öğretmenlerimizin, akademisyenlerimizin, yardımcı hizmetler sınıfındaki çalışanlarımızın, şube müdürlerimizin, idari çalışanlarımızın yani tüm eğitim çalışanlarının sorunlarını tespit ederek taleplerini oluşturduk. Bilindiği üzere eğitim emekçilerinin hak ve menfaatlerini savunan ve elde ettikleri kazanımları kaybetmemeleri için her türlü çabayı ortaya koyan sendikamız birçok konuda sorunları analiz etmiş ve etmeye devam edecektir.” açıklama yaptı.
Türk Eğitim-Sen’in 2024-2025 Yılları İçin Toplu Sözleşme Talepleri
Türk Eğitim-Sen tarafından yayınlanan açıklamanın “Genel Taleplerimiz” bölümünde yer alan 10 talep şöyleydi;
1. Anayasamızın 55. maddesi uyarınca, benzer ve eşit koşullarda çalışanlara eşit ücret verileceği öngörülmekle birlikte, kamuda uygulanan çarpık fiyat politikaları nedeniyle çok sayıda farklı fiyat uygulaması bulunmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi ve kurum içinde ve kurumlar arasında ortaya çıkan fiyat dengesizliklerinin giderilmesi gerekmektedir.
2. Uygulanan vergi dilimi politikası ile eğitim çalışanları yılın yarısından itibaren %20 vergi dilimine girmekte ve bu nedenle maaşlarında kesinti yapılmaktadır. Bu sorunu çözmek için temel gelir tabanının en az iki katına çıkarılması ve %15’lik vergi dilimine getirilmesi gerekmektedir.
3. Her yıl akademik yıl başında ödenen “Eğitim-Öğretim Hazırlık Ödeneği”; Milli Eğitim Bakanlığı’na ve tüm yükseköğretim çalışanlarına asgari ücret tutarında ve hizmet sınıfı ayrımı yapılmaksızın ödenmelidir.
4.Kamu görevlileri emekli olduklarında maaşlarının düşmesinden dolayı mağdur olmakta ve emekli olmaktan kaçınmaktadırlar. Kamu görevlilerinin emeklilikleri süresince mevcut ekonomik durumlarının korunması amacıyla aylık, ek ödeme, ek ders ve fazla mesai giderlerinin tamamının aylık kesinti matrahına dahil edilmesi ve aylık hesabına dahil edilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
5. 657 sayılı DMK’nın 4/A maddesine göre kamu görevlisi çalıştırma formu takımlaştırılmalı ve sözleşmeli işçi atama uygulamasından vazgeçilmelidir.
6. Çalışanlardan alınan %20 ilaç katkı payı kaldırılmalıdır.
7. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında katılma payı alınması uygulamasına son verilmeli ve özel sağlık kuruluşlarında yapılan tetkiklerde fark ücreti alınmayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
8. Halen kamu hizmetinde görev yapan şehit yakınlarına sınavsız bir defaya mahsus olmak üzere görevde yükselme ve unvan değiştirme hakkı tanınmalıdır.
9. Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Dersleri ve Ek Ders Saatleri ile ilgili 10.05.2008 tarihinde yapılan 16. değişiklik ile öğretmenler mağdur edilmiştir. Bu karar yeniden gözden geçirilmelidir. 16/12/2006 tarihli ve 11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve bunlardan önce yürürlükte olan 2007/19 sayılı genelge öncesi uygulamada olduğu gibi, öğretmenlerin mazeret bildirilip sevk edildiği günlerde derslere devam şartı aranmaksızın; İzin veya sevk gününde, ücret ve ücret karşılığı olarak ikiye bölünerek ve haftanın günlerine dağıtılarak, sadece o günkü ek dersin ücreti düşülecek şekilde düzenlenmelidir.
10. Herhangi bir nedenle kurumdan ücretsiz izne ayrılan işçinin ücretsiz izin süresine ilişkin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmeye devam etmesi gerekir.
Söz konusu açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)